HTML

Érdekel

Érdekel, hogy mi lesz...

Naptár

június 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Friss topikok

  • Érdekel3: "Előre kellene nézni és nem a múlttal vacakolni." Ezt úgy értettem a határaink ugye egy vesztes h... (2008.12.16. 11:26) 2008 vége

Utolsó kommentek

  • Érdekel3: "Előre kellene nézni és nem a múlttal vacakolni." Ezt úgy értettem a határaink ugye egy vesztes h... (2008.12.16. 11:26) 2008 vége
  • Konegafi (törölt): "Előre kellene nézni és nem a múlttal vacakolni." És ezért van egy évben akkor 365 Holokauszt-meg... (2008.12.16. 11:21) 2008 vége
  • Utolsó 20

Linkblog

Izzik a cigánygyűlölet: a segélyek miatt van?

2008.11.28. 14:08 Érdekel3

Előítéletből gyilkosság címmel budapesti keltezésű írásban foglalkozott a magyarországi romák helyzetével pénteki számában a Süddeutsche Zeitung.

 

A német liberális napilap cikkének alcímében megállapította, hogy a romák és a magyar etnikum közötti viszony egyre rosszabb, aminek csak novemberben négy halálos áldozat a "szomorú bizonyítéka."

Az újság emlékeztetett arra, hogy a kapcsolatok a magyarok és "fekete" honfitársaik között eddig sem voltak jók, súrlódások és összetűzések korábban is voltak. A hivatalokban, illetve a munkavállalás terén a romákkal szembeni diszkrimináció "normális esetnek" számít. Újólag azonban halottak is vannak. A magyar közvéleményt azonban mindez aligha rázza meg -  tette hozzá a Süddeutsche Zeitung cikkének írója.

50 milliárdból győzködik a segélyből élőket

A mindig is nehéz együttélés - amit a magyarok részéről a romák szidalmazása, az utóbbiak részéről pedig a nyomorból fakadó, erősödő lázadás jellemez - az utóbbi időben drámai módon kiéleződött - írta a lap, beszámolva a roma családok elleni támadásokról. Az újság szerint a feszültséget szélsőjobboldali csoportok és a nemzeti konzervatív média szítja. A lakosság hét százalékát kitevő romákkal szemben tudatosan terjesztett szemrehányás az, hogy kizárólag állami támogatásból élnek, azaz a válság sújtotta kisemberek által befizetett adókból, ami ellenük hangolja az embereket.

A Süddeutsche Zeitung szerint a roma kisebbség helyzete katasztrofális. Számos roma település szinte semmilyen infrastruktúrával nem rendelkezik, a 80 százalékos munkanélküliségi arány általánosnak számít. Ezért legtöbbjüknek munkanélküli segélyből vagy szociális támogatásból kell élniük. Néhány helyen azonban a hivatalok nem hajlandók kifizetni a szociális segélyt mindaddig, amíg az érintett nem végez rendszeres közhasznú munkát, ami - mint a bírálók hangoztatják - egyfajta kényszermunkának számít. A romák nem kapnak hitelt, különösen nem létfenntartásra - írta a lap, megjegyezve: a roma családoknak uzsorások ajánlanak fel kis összegű hiteleket, amiért olykor havi 250 százalékig terjedő kamatot kell fizetniük. Ily módon a családok egyre inkább kis bűnözői szindikátusok áldozataivá válnak.

A Süddeutsche Zeitung ezt követően beszámolt arról, hogy a "nacionalista" Jobbik Párt "félkatonai" csapata, a Magyar Gárda a romák által lakott településeken katonás felvonulásokkal, illetve  romák elleni támadásokkal hallat magáról. Az újság "büntető jellegű" akciókat említ.

A német lap idézte Kállai Ernő kisebbségi ombudsmant, aki szerint a magyarok 70-80 százaléka "negatív" érzelmekkel viseltetik a romákkal szemben. A kisebbségekkel szembeni növekvő gyűlölet a magyarországi romákat jóval keményebben sújtja, mint a többi népcsoport bármelyikét - fogalmazott az ombudsman, aki szerint mindez a 30-as évek németországi hangulatához hasonlítható. Az antiszemitizmus, a homofóbia és a cigányellenesség a konzervatív értelmiség széles köreiben ismét szalonképessé vált - jelentette ki a lap szerint Kállai.

A magyar állam tehetetlenül szemléli a fejleményeket - állapította meg a lap, egyszersmind utalva arra, hogy a magyarországi törvénykezés semmiképp sem kisebbségellenes, sőt, a környező országokkal összehasonlítva példamutatónak számít. Az olyan "soviniszta" alakulattal szemben azonban, mint amilyen a Magyar Gárda, Budapest még nem találta meg az ellenszert. A fasizmus és a kommunizmus totalitárius korszakának az emléke miatt ugyanis a gyülekezési- és véleménynyilvánítási szabadság olyan tág törvényi kereteket élvez, hogy a hatósági beavatkozás jóval nehezebb, mint más országokban - írta a Süddeutsche Zeitung.

 

http://www.privatbankar.hu/html/cikk/cikk.php?kommentar=27032

 

Szólj hozzá!

Címkék: cigány gyilkosság munkanélküliség gyűlölet

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr24793073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása